Huishoudelijk reglement

Versie 2023
Hier lees je het huishoudelijk reglement

  1. ALGEMEEN

Dance Team Nistelrode is aangesloten bij de Nederlandse Danssport Organisatie (N.D.O.) en is gebonden aan hun huishoudelijk reglement en het wedstrijdreglement.

De dansbond werkt met vier leeftijdscategorieën te weten:
– miniorenklasse t/m 8 jaar
– juniorenklasse 5 t/m 11 jaar
– jeugdklasse 12 t/m 15 jaar
– hoofdklasse 16 jaar en ouder

Alleen bij de minioren mogen geen oudere leden zitten, voor de rest van de categorieën geldt dat de bepalingsdatum 1 juli van het lopende jaar is. Word je vóór 1 juli 9 jaar dan hoor je dus bij de junioren enz. In iedere groep tot 12 personen mogen er 3 personen van een hogere leeftijdscategorie meedansen. In groepen vanaf 12 personen mogen er 4 personen van een hogere leeftijdscategorie meedoen. In de jeugdklasse mag men met junioren, jeugd en hoofdklasse tezamen dansen met maar maximaal 3 hoofdklassers. Als laatste wordt nog de volgende regel toegepast: kinderen uit de juniorenklasse mogen niet mee dansen in de hoofdklasse en leden uit de hoofdklasse mogen niet mee dansen in de juniorenklasse.

  1. DANCE TEAM NISTELRODE

DTN staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel te  ’s-Hertogenbosch.  Vanaf 5 jarige leeftijd kan men zich aanmelden als lid. Vooraf heeft men de mogelijkheid  om enkele gratis lessen bij te wonen. Bij de inschrijving is van ieder kind een pasfoto nodig voor aanvraag van een persoonlijke danspas bij de NDO.
Wij kennen bij onze vereniging vier soorten dansen:

* Garde (dit is de basis voor alle leden)
* Mars
* Show Modern
* Show Karakter
De vereniging kent gewone leden, ereleden en adviseurs. Ereleden zijn zij die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de verenging, zulks ter beoordeling van het bestuur of op de voordracht van de algemene ledenvergadering.  Een adviseur kan door het bestuur aan het bestuur toegevoegd worden echter zonder bestuurlijk stemrecht. De adviseur moet wel de goedkeuring van de algemene ledenvergadering krijgen.

  1. HET BESTUUR

Het bestuur komt 1 keer per maand bij elkaar voor een bestuursvergadering. Minstens eenmaal per jaar zal het bestuur een algemene ledenvergadering uitschrijven. In deze vergadering legt het bestuur zijn jaarverslag en financieel verslag voor aan de leden. De stukken worden door het bestuur ondertekend en zijn vooraf door een kascontrole commissie, bestaande uit minimaal twee personen, doorgenomen en zij brengen advies uit. Deze kascontrole commissie wordt benoemd door de algemene vergadering voor twee jaar. Ieder jaar is het langst zittende commissielid aftredend.

  1. CONTRIBUTIE

De hoogte van de contributie wordt in een algemene ledenvergadering vastgesteld.

  • Ieder lid betaald naar gelang het aantal dansen waar aan deelgenomen wordt.
  • Solo’s betalen zelf voor ieder toernooi dat ze zijn ingeschreven en mee geloot, de toernooikosten. Deze extra solokosten zullen worden verzameld en twee keer per jaar worden gefactureerd.

Wijzigingen omtrent de contributie verdienen goedkeuring van de ledenvergadering. Betaling van de  contributie gebeurt automatisch (middels incasso) in juni en januari. Nieuwe leden zullen het eerste  jaar van hun lidmaatschap de contributie in één incasso moeten voldoen.  Het lidmaatschap loopt van juni tot en met mei. Opzegging van het lidmaatschap kan slechts aan  het eind van het seizoen. Mocht het lidmaatschap in de loop van het jaar onverhoopt toch eindigen,  dan blijft de jaarlijkse bijdrage in zijn geheel verschuldigd (uitzonderlijke gevallen, door het bestuur  beoordeeld, nagelaten). Het bestuur kan besluiten tot een voorlopige ledenstop.

  1. DANSEN

De trainster(s) brengen advies uit aan de hoofdtrainsters wie er in welke groep mee kan dansen. Iedereen danst als basis Garde Polka. Het is vanaf seizoen 2017-2018 verplicht als je danst in Garde Polka je ook deel moet nemen aan Garde Mars. Dit geldt in alle leeftijdscategorieën, mits er een categorie Garde Mars in betreffende leeftijdscategorie is.
Daarnaast kan je meedoen met modern of karakter. Met de 5/6 jarige beginnen we meestal met een karakterdans waarbij in de lessen ook aandacht aan de garde en moderne elementen wordt besteed. Bij garde, mars en modern is er meestal in onze junioren categorie de mogelijkheid om in de vrije klasse of in de sportklasse te gaan dansen. Bij jeugd en hoofd hebben we alleen maar sportklasse groepen.
Om in de sportklasse mee te kunnen, wordt er van je verwacht dat je naast goed ritmisch ook lenig bent en voldoende technieken van de moeilijkheid beheerst. Dit is afhankelijk van het niveau van de groep. Voor zowel de vrije klasse als de sportklasse geldt dat je in ieder geval ritmisch moet zijn om mee te kunnen dansen. De trainsters bepalen in overleg met de hoofdtrainsters in welke groep je past.  Deze groepen worden ieder jaar in de ledenvergadering van mei/juni bekend gemaakt.

Ook solo dansen behoort tot de mogelijkheden. Om te gaan solodansen wordt er een nog grotere inzet van je gevraagd. Solodansers worden door de trainsters geselecteerd. Voordat iemand als solodanser wordt gevraagd zullen de trainsters altijd eerst overleg hebben met de ouders van de danser. Ze zorgen zelf voor hun kleding en betalen zelf hun toernooien.

Aanwezigheid bij optredens buiten de toernooien wordt zeer op prijs gesteld. Het bestuur besluit i.o.m. de trainsters welke groepen deelnemen aan deze optredens.

  1. DANSKLEDING

De danskleding wordt meestal door een groep ouders zelf gemaakt. De nodige decorstukken worden door handige ouders gemaakt. Daarnaast vragen we altijd ouders die de kinderen op de wedstrijden willen schminken. Wij stellen het zeer op prijs als iedereen zijn steentje bijdraagt.

  1. OVERIGE BENODIGDHEDEN

* Ieder lid krijgt een tas, een trainingspak en een club shirt, waarvoor met ingang van seizoen 2015/2016 borg á €50,00 in rekening wordt gebracht. Bij beëindiging van het lidmaatschap, wordt na inlevering van alle spullen, de borg teruggestort.

* Garde- en mars dansers hebben gardelaarsjes nodig:
– Minioren en junioren betalen huur per jaar
– Jeugd- en hoofdleden dienen de laarsjes te kopen via de vereniging
– Ieder zorgt zelf voor zijn laarzen (voor iedere wedstrijd poetsen)   – Reparatie van de laarzen verloopt via de vereniging.

* Garde- en mars dansers krijgen eenmalig een panty van de vereniging. De eerste panty is gratis en de volgende moet men zelf betalen. Panty’s mogen alleen met de hand gewassen worden.

* Voor show modern en show karakter worden ook eigen schoentjes aangeschaft via de vereniging

* Voor uniformiteit van de kapsels heeft elk lid een donut of haarfroezel nodig. Deze koop je bij de vereniging zodat we allemaal hetzelfde hebben

*De meeste groepen dragen ook nepwimpers. Ook deze dienen via de vereniging aangeschaft te worden.

 

  1. TRAININGEN

* Wij verwachten dat iedereen op tijd aanwezig is (kwartier voor aanvang) om op te warmen.
* Inzet tonen op de trainingen.
* Thuis oefenen als dat nodig is
* Wanneer je een keer niet kunt, tijdig bij de trainster afmelden.
* Tijdens het trainen haren vast.
* Geen kauwgom.
* Geen plastic flesjes meebrengen naar de training
* Mobieltjes uit tijdens de training.
* Respect voor leden en trainsters.
* We proberen in vakanties met de minioren niet te trainen. Soms is dit echter noodzakelijk om een dans af te maken of te veranderen.

  1. TOERNOOI DTN

Eén keer per jaar organiseren wij zelf een toernooi. Er wordt aan de ouders  gevraagd om de advertenties voor het programmaboekje op te halen. Dit is één van de grootste inkomstenbronnen van de vereniging. Deze advertenties worden verdeeld op de toernooivergadering in november/december. Indien ouders niet aanwezig zijn op deze vergadering worden de advertenties een dag later aan hen uitgereikt zodat ook zij hun taak om naar adverteerders te gaan kunnen gaan doen. Wij verwachten dan ook van iedere ouder hier zijn bijdrage in te leveren. Op de dag voor het toernooi moet de zaal aangekleed worden en na afloop moet er weer opgeruimd worden. Met zijn allen is dit zo gebeurd. Tijdens het toernooi zelf, vragen wij alle ouders en de oudere leden om enkele taken van een paar uur mee uit te voeren.

  1. OVERIGE TOERNOOIEN

Ieder lid krijgt medio november, via de verenigingsapp, een lijst met data waarop vermeld staat aan welke toernooien en met welke groepen DTN zal gaan deelnemen.  Hier zal ook per toernooi vermeld worden wie welke taken moet verrichtten ( kleding ophalen – filmen van de dansen – kleding opruimen en terug brengen- blijven voor de prijsuitreiking – schminken van de jongere leden)

Andere belangrijke punten voor ieder toernooi zijn:

*Thuis je haren al gedaan.
* Een string onder je danskleding.
* Laat zoveel mogelijk je sieraden thuis.
* Nagels mogen niet gekleurd of beplakt met steentjes zijn. Oorbellen en piercings die niet uit kunnen, dienen afgeplakt te worden. Ook zichtbare tatoeages zullen moeten  worden afgeplakt. Je zorgt zelf voor de juiste tape om dit af te plakken.
* In je tas meenemen; spullen om af te schminken, strakke schuifspeldjes in je haarkleur, haarlak, genoeg eten en drinken.
*Zorg altijd dat de trainster weet waar je bent als ze wil gaan indansen.
* Zorg dat je je trainingspak over je danskleding aan doet als je de zaal in gaat en zeker als je iets gaat eten.
* Je verlaat nooit de accommodatie zonder een van de begeleiders op de hoogte te brengen.
* Op toerbeurt blijven we voor de prijsuitreiking
* Er mag niet gefilmd worden op de NDO en EFDO toernooien. Opnames van ons eigen toernooi, N K en EK  kunnen meestal  aan het einde van het seizoen bij de vereniging gekocht worden. Foto’s maken is wel toegestaan.
* In de kleedkamers zijn vaders niet welkom.

  1. NEDERLANDS EN EUROPEES KAMPIOENSCHAP

Alle groepen nemen deel aan het Nederlands Kampioenschap. Dit valt meestal in het eerste of tweede weekend van april. Om deel te mogen nemen aan het Europees Kampioenschap moet je je kwalificeren via een puntenlimiet en bij de beste drie van Nederland behoren. Het Europees Kampioenschap is meestal in het eerste weekend van mei. Het bestuur beslist wie er op het Europees Kampioenschap gaan dansen.

  1. AKTIVITEITEN.

*Ieder jaar wordt er een kamp of ander leuk uitstapje georganiseerd.   Voor deelname aan het kamp wordt een kleine bijdrage gevraagd.
*Sinterklaas brengt ieder jaar tijdens een training een bezoek aan de kinderen die nog op de basisschool zitten.
*Eind november/begin december hebben we een presentatie van alle nieuwe dansen voor ouders, broers, zussen, opa’s, oma’s etc.
*Indien er kampioenen zijn zal er ieder jaar een huldiging met een klein feestje georganiseerd worden.

  1. HULP VAN OUDERS

DTN probeert de contributie zo laag mogelijk te houden. Dit kunnen  we realiseren doordat we veel zelf doen. Zo naaien we de kleding zelf, poetsen we  de accommodatie eens per maand met behulp van de ouders/volwassen leden, verkopen we allemaal  minimaal 10 loten voor de Grote Club Actie en  halen we advertenties op om deze in ons programmaboekje van ons  danstoernooi te plaatsen. Maar hier hebben we alle ouders/leden wel bij nodig.

*Poetsen accommodatie: Ouders (of leden >18 jaar) worden één keer per seizoen ingezet om te helpen bij het poetsen van onze accommodatie. Aan het begin van ieder seizoen zal er een poetsschema worden gemaakt.

* Al onze leden moeten minimaal 10 loten verkopen van de Grote Club Actie. Daar houden we als vereniging ieder jaar een heel mooi bedrag aan over.

* Advertenties: Het ophalen van de advertenties voor ons programmaboekje is de grootste bron van inkomsten voor DTN. We verwachten van iedereen dat die zijn bijdrage hierin levert.

* Mochten ouders/leden aangeven één van bovenstaande activiteiten niet te willen doen, dan zal per geweigerde activiteit een sanctie van €50,00 (per seizoen) volgen. Indien dit niet betaald wordt zal het betreffende lid geschorst worden

  1. SOCIALE MEDIA

DTN heeft een mooie website.  Daar kun je ook de berichten zien die op onze Facebook pagina staan. Er is ook een verenigingsapp waar berichten op komen te staan die voor iedereen belangrijk zijn. Op deze app kun je niet reageren!

DTN heeft ook een Facebook pagina .Deze gebruiken we alleen voor leuke dingen. Dit is dan ook wat wij van onze leden en hun ouders verwachten. Wij accepteren onder geen beding dat ouders of leden zich schuldig maken aan acties of misdragingen die de belangen van club of bestuur schaden. Het bestuur van DTN hanteert hier een ZeroTolerance beleid en zal bij dit soort acties het lid schorsen of royeren.

  1. OVERIGE

Het bestuur kan een lid schorsen bij:
* het regelmatig niet aanwezig zijn op trainingen en toernooien waarvan de tijden al   geruime tijd bekend zijn.
* Gedragingen en/of acties die, in de ruimste zin van het woord, de belangen van DTN, bestuur, trainsters of leden kunnen schaden.
* In alle gevallen waarin het reglement en de statuten niet voorzien, beslist het bestuur van DTN